Nyheter  Tirsdag 8. juni 2021

Vinnere av Trøndelag musikkråds musikerstipend 2024

Styret i Trøndelag musikkråd har nå avgjort hvem som får tildelt stipend fra Musikerstipendet 2024. Det kom inn over 50 søknader fra hele Trøndelag. Stipendsummen var på totalt 15.000,- og blir i år delt mellom to vinnere. Les mer om de to vinnerne under:

Legg til en overskrift 1

Med Olas egne ord:

Jeg heter Ola Kleven. Jeg er 17 år og kommer fra Byneset i Trondheim kommune. Jeg spiller euphonium, og spiller for tiden i Byneset musikkorps, Byneset Leinstrand skolekorps, Trøndelag ungdomskorps, Trøndelag ungdomsbrassband, TK 10-piece og er hospitant og vikar i Ila Brass Band. Etter sommeren skal jeg begynne på NTNU unge musikere (talentutviklingsprogram),noe som jeg gleder meg veldig til. Nå går jeg i 1. klasse på musikklinja ved Heimdal Videregående skole og har Magne Hjelmervik som lærer. I tillegg til disse tingene, har jeg bred erfaring som solist både med ensembler som Ila brass band, men også småsolistoppdrag på for eksempel NMFs landsmøte i Trondheim.Jeg har stor interesse for alle musikksjangre, og spiller både klassisk musikk, men også stykker med litt mer «jazz»-følelse. Jeg elsker å spille i brassband, og som tidligere nevntså spiller jeg i trøndelag ungdomsbrassband hvor jeg er principal euphonium. I Ila brassband har jeg vært hospitant på tutti-euphonium, og vikariert som solo-euphonium 3ganger. Jeg elsker også å spille i kammertrioer, hvor jeg spiller cello-stemmen. Drømmen min er å leve av musikk. Som euphoniumist er det kun 5-6 profesjonelle faste stillinger i Norge. Derfor er det veldig vanlig å spille trombone i tillegg til euphonium. Jeg søker derfor stipend til å kjøpe en Michael Rath-trombone til ca 34 000 kroner. Jeg har spart en del penger selv, men disse 15 000 hadde vært det jeg trenger.

Med Jennys egne ord: Musikalsk bakgrunn og opplæring

Som 6-åring begynte jeg i Vivace aspirantkor. Der synger jeg nå på 12.året, i ungdomskoret. I tillegg er jeg hjelpedirigent for aspirantene. Når jeg var omtrent 10 år, begynte jeg på piano ved Inderøy kulturskole. Der fikk jeg undervisning og muligheten til å opptre på mange forskjellige anledninger helt fram til jeg sluttet på kulturskolen når jeg begynte på vgs. I 9. klasse ble jeg utfordret av min kordirigent til å prøve meg på orgelet, det falt i smak og jeg fikk bli orgelkonfirmant. I mangel av ledige kulturskoleplasser i 10. klasse, tok jeg privattimer hos henne. Valget av videregående skole ble enkelt, musikklinja ved Inderøy vgs. Der går jeg nå 2. året og får instrumentaltimer og annen undervisning innenfor teori, gehør, musikkhistorie og samspill.Jeg har deltatt på UKM mange ganger med både piano, band, kor og orgel. Jeg har også deltatt i fylkesfinalen tre ganger, senest i år (2024). I 2023 sendte jeg inn en video til Fridthjov Anderssens orgelkonkuranse for ungdom, og jeg og to andre ungdommer ble plukket ut til å spille finale live i Bodø. Der endte jeg på en 2. plass og tok med meg mange gode erfaringer.

Musikalske mål:

Orgel er det artigste og mest givende jeg driver med, og jeg ønsker å drive med det resten av livet. Etter videregående vil jeg studere kirkemusikk. I prosjektet Instrumenter i Fokus initiert av Valdres sommersymfoni har kirkeorgel blitt kategorisert som et truet instrument. Vi er få organister i landet, og jeg synes det er meningsfullt å bidra til å føre orgelkulturen videre.

Bruke stipendet til:

De siste årene har jeg reist til Bodø og Stavanger for å delta på orgelkurs for ungdom. Dette har vært supergøye og lærerike arrangementer som jeg gjerne vil fortsette å dra på! Der får man undervisning og muligheten til å delta på masterclass med kjente, internasjonale organister som for eksempel Anna Lapwood. Stipendet tenker jeg å bruke på kursavgiftene og reisekostnadene.