Nyheter  Fredag 21. juni 2024

Stipend til Sigurd Traaseth Skogvang

Siden 1991 har musikkrådet delt ut stipend til unge, lovende utøvere fra eller med tilknytning til Innlandet. Årets stipend går til Sigurd Traaseth Skogvang (19) fra Lillehammer.

I år mottok vi 14 søknader fra ungdommer fra hele Innlandet. Nivået blant søkerne er svært høyt, og flere av dem er allerede fanget opp av talentprogrammer eller får undervisning av dyktige lærere. Dette er en gledelig utvikling som viser resultatene av den store innsatsen kulturskolene og de lokale lagene legger ned i opplæringen av unge. Her legges fundamentet for unge utøvere, enten de ønsker å satse på musikk som levevei, eller ha det som en livslang hobby.

Hvert år deler Innlandet musikkråd ut stipend til talentfulle unge musikere mellom 15 og 20 år, for at de kan utvikle sitt talent og ta nye skritt i sin musikalske reise. Stipendet er et bevis på vår dedikasjon til å støtte og oppmuntre unge, talentfulle musikere i Innlandet. Stipendet er på 15 000 kroner, og tildeles Sigurd Traaseth Skogvang fra Lillehammer.

- Jeg er veldig takknemlig for at jeg ble valgt til å motta årets stipend for unge musikere. Det er absolutt motiverende å bli sett, og å vite at hardt arbeid og prestasjoner kan gjøre nytte for seg etter hvert. Innlandet musikkråd gir unge musikere som meg muligheten til å videreutvikle ferdigheter på et høyere nivå og bidrar slik at vi har et bedre grunnlag for å oppnå drømmer og mål. Jeg takker innlandet musikkråd for denne muligheten!

Sigurd Traaseth Skogvang er en musiker som har vist imponerende lidenskap for musikken og sitt instrument. Gjennom årene har Sigurd vært en aktiv deltaker i flere korps og orkester, både lokalt og regionalt, og har fått grundig opplæring under dyktige lærere. Han har også allerede oppnådd bemerkelsesverdige resultater. I tillegg til å være en aktiv del av musikklinja ved Gjøvik videregående skole, har Sigurd blitt tatt opp i Norsk Ungdomssymfoniorkester. Denne prestisjefylte plasseringen er et bevis på hans talent og harde arbeid. Sigurd har spilt valthorn siden 2014, og vi ser fram til å følge hans musikalske vei videre.

Lidenskap for levende musikk

- Jeg ønsker å studere musikk og fordype meg i musikkhistorien, samt den store og mangfoldige kulturarven vi må bevare. Å ta vare på levende musikk er noe som står meg veldig nært og definitivt noe jeg brenner for. Ekte levende konserter med levende ensembler og publikum skaper et uvurderlig bånd mellom utøvere og lyttere, noe som er så vakkert. Å dele store og små musikalske øyeblikk sammen med andre utøvere i diverse ensembler, uansett hvor det måtte være, er absolutt verdt alt strevet og arbeidet. Det er rett og slett magisk! Jeg ønsker å være en ambassadør for symfonisk musikk og det kulturelle og kreative samfunnet generelt, særlig i Norge. Dette er noe som vi alle har nytte av på et menneskelig nivå.

Sigurd mottar stipend for å delta på samlinger med Norsk Ungdomssymfoniorkester (NUSO). Han kjøpte et nytt valthorn i februar og satser fullt på musikken. Våren 2024 gjennomførte han en prøvespillsturné hvor han prøvespilte til utøvende bachelor i klassisk horn ved Norges Musikkhøgskole, Griegakademiet og Universitetet i Stavanger. Alle tre prøvespillene ble godkjent, og Sigurd ble overveldet da han fikk vite at han fikk tilbud om studieplass ved alle tre institusjonene rett etter videregående. Sigurd har også prøvespilt til førstegangstjenesten som hornist ved musikktroppen til HMKG 3. kompani, og fikk i forrige uke beskjed om opptak og godkjent plass, og rykker inn i september. Siden han har takket ja til studieplassen ved Norges Musikkhøgskole, får han fryst studieplassen og kan begynne i førstegangstjenesten til høsten, for deretter å starte på musikkstudiene etter fullført militærtjeneste.

Vi gratulerer Sigurd Traaseth Skogvang med årets stipend og ser frem til å følge hans spennende musikalske reise videre!

2024 Sigurd Traaseth Skogvang horn 2

Sigurd på en huskonsert på Toneheim under sommerkurset til NMF Innlandet i 2022.

2024 Sigurd Traaseth Skogvang orkester2

Sigurd under NM Janitsjar i 2024, sammen med Musikklaget Ustemt.