Nyheter  Fredag 26. juli 2024

Sondre Moshagen Lightning Trio kåret til Årets unge jazzmusikere 2024

I 2020 ble pianist Sondre Moshagen tildelt Innlandet musikkråds stipend til unge musikere. Utviklingen har vært enorm de siste årene, og forrige uke stakk trioen hans av med seieren under Jazzintro-finalen på Moldejazz og ble kåret til Årets unge jazzmusikere 2024.

- Kertu, Steinar og jeg er utrolig takknemlige for anerkjennelsen og mulighetene dette gir oss til å utvikle oss videre som band. Vi er allerede godt i gang med planleggingen av tiden fremover og har mange prosjekter vi ønsker å realisere. Det kommer helt sikkert en plate om ikke altfor lenge! sier Sondre entusiastisk.

Sondre Moshagen fra Vinstra begynte som pianoelev ved Fron kulturskole da han var syv år gammel.

- Jeg fikk en god opplæring i den klassiske sjangeren og mange muligheter til å spille på konserter og andre oppdrag, minnes han.

Etter tre år på musikklinja ved Vinstra videregående skole, gikk han to år ved Norges Musikkhøgskole i Oslo.

- Det var veldig fine år, men på grunn av pandemien og stor interesse for pedagogikken og miljøet rundt jazzlinja i Trondheim, fortsatte jeg studiene der høsten 2022. Jeg føler meg heldig som er en del av musikkmiljøene i både Oslo og Trondheim, for det er så mange inspirerende medmusikere og fantastiske folk i begge byer!.

Det var også her i Trondheim at Sondre Moshagen Lightning Trio ble født, med Sondre på piano, Kertu Aer fra Estland på kontrabass og Steinar Heide Bø fra Trondheim på trommer.

- Vi møttes på jazzlinja høsten 2022 og har siden da spilt jevnlig sammen. Det er spennende å følge med på hvordan sound og samspill former seg over tid, forteller han.

Imponerte juryen på Moldejazz

Under Jazzintro-finalen på Moldejazz imponerte trioen med komposisjoner av høy klasse, preget av mye rytmisk autoritet og unike melodiske og harmoniske ideer som gir trioen en egenartet identitet. Juryen, bestående av musikerne Ellen Brekken, Dag Arnesen, Eldbjørg Raknes og Jakop Janssønn, samt fagansvarlig i Norsk jazzforum Roy Jahrn Holtan, var tydelig imponert over trioens fremføring og samspill.

Sondre Moshagen Lightning Trio ble kåret til årets unge jazzmusikere under Moldejazz 2024.

Sondre Moshagen Lightning Trio ble kåret til årets unge jazzmusikere under Moldejazz 2024.

- Som jury ble vi imponert over de utrolig sterke komposisjonene og et nesten telepatisk samspill, i tillegg til sterke enkeltprestasjoner, sier Ellen Brekken på vegne av juryen. - Sondre er en meget spennende pianist å følge, han har stor idérikdom og veldig spennende komposisjoner. Han gir medspillerne stor plass, men har også en stor palett å spille på selv.

Som vinner av Jazzintro får Sondre Moshagen Lightning Trio en lanseringspakke fra Norsk jazzforum som inkluderer en festivalturné og et tilrettelagt mentorprogram. Sondre ser frem til å dra nytte av mentorprogrammets uvurderlige veiledning og innsikt fra erfarne musikere og bransjefolk.

- Dette er et uvurderlig springbrett for trioen, som fortsatt er i etableringsfasen, sier han.

I 2020 mottok Sondre Innlandet musikkråds stipend for unge musikere med planer om å ta timer med Espen Berg. Dette ble realisert, og han beskriver spilletimene som svært inspirerende.

- Det var noen veldig inspirerende spilletimer med Espen! Espen har vært en stor inspirasjonskilde fra jeg begynte å lytte til jazzmusikk, og er nå en av mine lærere på jazzlinja.

Fra lokal støtte til store prosjekter

Støtten fra lokalsamfunnet på Vinstra har vært svært viktig for Sondres karriere.

- Jeg setter vanvittig pris på alle som dukker opp og viser interesse når jeg spiller konsert i lokalområdet. Fra ung alder har jeg fått muligheten til å opptre på flere av de mange kulturarenaene i Gudbrandsdalen. Dette har vært veldig lærerikt og motiverende, og jeg er svært takknemlig! uttrykker Sondre.

Når det gjelder fremtidige prosjekter, har Sondre og trioen mye spennende i vente. De skal spille på mange av de store jazzfestivalene i Norge i 2025, og jobber med å booke konserter i Europa. Sondre forteller også om spennende planer for et nytt prosjekt til høsten. I fjor vant Sondre Dølajazz sin talentpris, og skal kvittere for prisen med et bestillingsverk, "Audio Guide".

- Jeg har samlet noen av mine favorittmusikere fra den norske jazz- og improvisasjonsscenen og komponert helt ny musikk for anledningen.

Fremover skal han også spille jevnlig med prosjekter som PESH, When I Return, Peter Anundsen Consonances Octet (slipper plate i november), Tilfeldig Kontroll og Gutenberg Jazz Collective i Tyskland.

- Dette året skal jeg jevnlig dra til Tyskland for å spille i Gutenberg Jazz Collective med vanvittige gjestemusikere som Christian McBride, Terri Lyne Carrington, David Virelles og Melissa Aldana. Jeg kan nesten ikke tro det selv! sier han med et smil.

Pressebilde 01 Credits Eric Roy Saide2

Sondre Moshagen

Spill musikken du elsker!

Sondres råd til unge musikere som ønsker å satse på en karriere innen jazz er å tørre å følge det musikalske kicket:

- Lytt til og spill musikk du elsker, helst sammen med andre. Læring skjer gjennom erfaring! I Fron kulturskole hadde jeg Erlend Grønbeck som pianolærer. Han lot meg følge kicket fra ung alder og spille musikk jeg virkelig ville spille. Dette hadde stor betydning for min utvikling, avslutter Sondre.

Med en slik anerkjennelse og mange muligheter foran seg, er det ingen tvil om at fremtiden ser lys ut for Sondre Moshagen.