Nyheter  Torsdag 6. juni 2024

Innlandets musikkommune for 2023 er kåret!

Styret i Innlandet musikkråd har gleden av å annonsere at Tynset kommune er kåret til Innlandet musikkommune for 2023. Denne prisen, etablert i anledning musikkrådets førtiårsjubileum i 2019/2020, løfter frem kommuner som utmerker seg med innsats for å støtte og fremme lokalt musikkliv.

Innlandets musikkommune kåres påfølgende år, og prisen deles ut for å løfte fram de gode eksemplene og for å inspirere andre kommuner til å legge seg i selen for å bedre rammene for musikklivet lokalt.

Et mangfoldig musikkliv

Tynset kommune har et sterkt kulturtilbud innenfor mange sjangre, alt fra korps, kor og jazzklubb, til seteropera, spellemannslag og teaterlag. Tynset kulturhus har siden åpningen i 1988 vært hjertet av kommunens kulturliv. Også grendene rundt kommunen bidrar med livlige samfunnshus og grendehus som gir gode muligheter for samspill. Musikklinja på Tynset har, gjennom snart 30 år, vært et viktig samlingspunkt og bidratt til at kommunen har et rikt musikkliv.

Helhjertet støtte til frivillig musikkliv

Tynset kommune legger stor vekt på å tilrettelegge for de frivillige musikklivet. Gjennom en rimelig avtale for bruk av Tynset kulturhus, kan lokale musikk- og kulturaktører nyte godt av profesjonelle rammer rundt sine konserter og øvelser. I tillegg gir kommunens kulturfond økonomisk støtte som kommer mange aktører til gode, og dermed styrker lokalt engasjement og aktivitet.

Tynset kulturhus er navet i kommunens musikkliv, og oppussingen av Storsalen i 2023, med nye tekniske installasjoner for lyd og lys, sikrer enda bedre konsert- og øvingsopplevelser for både profesjonelle og frivillige aktører.

Forankring i kommunens planverk

Kommunen har integrert musikklivet i sitt strategiske planverk med mål om å tilby et kulturliv med bredde, aktualitet og høy kvalitet. Kommunen fokuserer spesielt på å skape gode kulturelle møteplasser og legger stor vekt på aktiviteter for barn og unge. Det aktive samarbeidet med frivillige lag og organisasjoner bidrar til et mangfoldig og levende kulturliv.

Engasjement og dedikasjon

Tynset kommune har vist et imponerende engasjement og dedikasjon til å styrke det lokale musikklivet. Gjennom målrettet arbeid og samarbeid med frivillige lag og organisasjoner har kommunen klart å bygge opp et blomstrende musikalsk miljø. Med et høyt aktivitetsnivå, utmerkede fasiliteter, og et solid samarbeid med lokale aktører, har Tynset satt en standard for andre kommuner i regionen.

Tynset ble rangert som nummer ti blant landets beste kulturkommuner under Kulturindeksen til Telemarksforskning i 2023. Denne anerkjennelsen gjenspeiler ikke bare innsatsen til de mange dyktige ansatte i kulturetaten, som fortjener heder for arbeidet de gjør, ofte langt utenfor vanlig arbeidstid, men også det sterke engasjementet og deltakelsen fra kommunens innbyggere. Befolkningen i Tynset viser en imponerende vilje til å støtte og delta i kulturelle aktiviteter, noe som skaper et levende og dynamisk lokalsamfunn som aktivt bidrar til kommunens kulturelle rikdom.

Kommunen har ikke bare anerkjent viktigheten av musikk i samfunnet, men også aktivt investert i å fremme musikalsk vekst og kreativitet. Dette har resultert i et rikt kulturliv som beriker innbyggerne og setter kommunen på kartet som et kulturelt knutepunkt i Innlandet.

Kultur og aktiviteter gir mening inn i folks liv; det er rett og slett livsviktig for mennesket!

- Fantastisk anerkjennelse

Kultursjef i Tynset kommune, Bersvend Salbu og kulturhussjef Siri Beate Fossum, ble på vegne av hele kommunen svært takknemlig for utmerkelsen.

- Å motta utmerkelsen Innlandets musikkommune er en fantastisk anerkjennelse for alle som jobber med og i musikklivet i Tynset, og i regionen, sier Salbu.

Videre legger han til at alle frivillige, profesjonelle utøvere og amatører, og selvsagt kommunens egne ansatte som arbeider med musikklivet fortjener all ære.

- Det er et mangfold av arrangement, konserter, oppsetninger, og ikke minst det kontinuerlige musikklivet i korps, kor, fra enkeltpersoner, kulturskole og mer. Det syder av musikalsk aktivitet i hver en krik og krok i kommunen vår, og mye av dette har gitt grunnlag for eksport, både nasjonalt og internasjonalt.

- Det bør også fremheves at Tynset kommune legger til rette for dette gjennom overordnede planer og målrettet politikk blant annet i Kommuneplanen og årlige budsjetter, som materialiserer seg i investeringer og satsinger i kulturhuset, kulturfondsmidler og kulturskolens brede tilbud.

- Dette er en utmerkelse som hele befolkningen også skal ha ære for, fortsetter Fossum. ­

- Enten de er utøvere, frivillige eller publikum; det er de som heier fram det varierte og rike musikklivet i kommunen vår. En merker at det settes pris på!

- Musikklinja ved Nord-Østerdal videregående skole er helt klart en av flere grunnleggende årsaker til det rike og varierte musikk- og kulturlivet vi har her oppe i regionen. Og selvsagt er et rikt musikk- og kulturliv en fundamentalt viktig faktor for hele regionens attraktivitet som et sted å bo, leve og arbeide. Kultur og aktiviteter gir mening inn i folks liv; det er rett og slett livsviktig for mennesket!, avslutter Salbu.

Innlandet musikkråd gratulerer Tynset kommune med utmerkelsen. - Vi håper at anerkjennelsen vil inspirere flere kommuner til å satse på musikk og kultur, slik at Innlandet kan fortsette å være et fylke hvor musikken blomstrer og kulturarven styrkes, sier styreleder Jimmy Høiberget.

24 Bersvend Salbu

Kultursjef Bersvend Salbu hengte raskt og fornøyd opp diplomet for Innlandets musikkommune, godt plassert mellom elgen i solnedgang foran Tronfjell og et gammelt flyfoto av Tynset sentrum.